Coronakrisen: Vilka effekter får pandemin på demokratin?

Webbinarium Tis 19 maj 2020
Tid och plats

Tisdag 19 maj 2020, 10:00–10:45

I coronakrisens kölvatten har många länder vidtagit långtgående åtgärder för att minska smittspridningen. Regeringar runt om i världen har fått mer makt på bekostnad av folkvalda parlament och på många håll hotas grundlagsskyddade rättigheter. Vilka effekter får detta på demokratin och vad kan vi lära oss av tidigare erfarenheter?

I början av april ändrades den svenska smittskyddslagen så att regeringen nu kan begränsa folksamlingar, stänga köpcentrum och stoppa transporter utan att riksdagen först har röstat om det. Men många länder har gått betydligt längre än så. Vid webbinariet gör vi en internationell utblick och tar upp några av de länder som har genomfört stora – i vissa fall mycket omfattande – åtgärder för att minska smittspridningen. Ett aktuellt exempel är Ungern som har infört undantagslagar utan tidsbegränsning.

Vilka demokratiska institutioner är bäst anpassade till kriser? Hur ser läget ut i vår omvärld? Hur stor är risken att regeringar utnyttjar utökade befogenheter som ska vara tillfälliga även efter krisen? Det är några av de frågor som statsvetarprofessorerna Johannes Lindvall och Staffan I. Lindberg diskuterar vid mötet.

Medverkande

Staffan I. Lindberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och föreståndare för V-dem Institute, huvudsäte för Varieties of Democracy (V-Dem), som mäter demokrati runt om i världen.

Johannes Lindvall, professor vid Lunds universitet och en av författarna till SNS Demokratirapport 2017. Samverkan och strid i den parlamentariska demokratin.

Ilinca Benson, vice vd vid SNS, leder samtalet.

Anmälan

Mötet kommer att genomföras som ett webbinarium i Zoom. Det är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna samt press och är kostnadsfritt. Anmäl dig via ”Anmäl dig här”-knappen. 1–2 timmar innan mötet får du ett mejl med en länk till webbinariet.

Deltagarna kan ställa frågor och göra inlägg under mötet muntligt, genom funktionen ”Raise Hand”, eller skriftligt, genom ”Q&A”.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Läs här hur SNS anpassar sin verksamhet på grund av coronaviruset.

Välkommen att delta!