Hälsa, vård och omsorg Varför får vi inte mer vård för pengarna? Kostnaderna för svensk hälso- och sjukvård ökade dramatiskt under förra decenniet. Samtidigt fortsätter larmen om köer och resursbrist. Det beror bland annat på att pengarna inte används tillräckligt effektivt, enligt en SNS-rapport som presenteras på tisdag. Mikael Svensson, professor i tillämpad hälsoekonomi, Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg.
Hälsa, vård och omsorg Höga kostnader och låg patientnytta – att värdera insatser i hälso- och sjukvård
Hälsa, vård och omsorg Vård och omsorg i det 21:a århundradet Under tre år har SNS riktat uppmärksamheten mot två centrala dimensioner av den strukturomvandling som vården och omsorgen står inför. Huvudfrågorna för forskningsprojektet Vård och omsorg i det 21:a århundradet har varit hur sektorns kompetensförsörjning kan säkras och hur möjligheterna med ny teknik kan tas tillvara. Anders Anell, professor vid Lunds universitet och Kristina Westerberg, professor emerita Umeå universitet, är två av de forskare som skrivit rapporter inom ramen för projektet.
Offentliga finanser Vilka beslutsalternativ väljs bort inom offentlig sektor – och varför? Alla beslut är förknippade med en alternativkostnad. Denna kostnad består i värdet av det bästa alternativ som väljs bort. I vilken utsträckning tar beslutsfattare i offentlig sektor hänsyn till värden av bortvalda alternativ? Vilka beteendemässiga faktorer ligger bakom hur beslut fattas? Och vilken betydelse får detta för samhället? Nationalekonomen Gustav Tinghög har analyserat alternativkostnadens betydelse i en ny SNS-rapport. Gustav Tinghög, biträdande professor i nationalekonomi vid Linköpings universitet.
Offentliga finanser Beteendeforskare: Därför ignoreras alternativkostnader vid beslut om offentliga medel