Vad kan göras åt skjutvapenvåldet?

Webbinarium Tor 18 augusti 2022
Tid och plats

Torsdag 18 augusti 2022, 15:00–16:30
Mötet hålls som ett webbinarium.

Skjutvapenvåldet har ökat sedan slutet av 1990-talet och sedan några år tillbaka sticker Sverige ut som ett av länderna i Europa med högst dödligt skjutvapenvåld. Ökningen har framför allt skett i gruppen unga vuxna. I USA har skjutvapen gått om trafikolyckor som den vanligaste dödsorsaken bland barn och unga.

Philip J. Cook är professor emeritus i public policy och nationalekonomi vid Duke University i USA. Han har forskat om skjutvapenvåld sedan 1970-talet och är en pionjär inom området. Hans mångåriga forskning berör bland annat kostnaderna och konsekvenserna av en stor tillgång på vapen och vad som kan göras åt det. Hans forskning har publicerats i ledande akademiska tidskrifter inom bland annat nationalekonomi, rättsvetenskap och kriminologi. 2020 tilldelades han tillsammans med ytterligare en forskare det prestigefyllda Stockholmspriset i kriminologi.

Hur kan skjutvapenvåldet motverkas? Välkommen att delta i ett samtal med Philip J. Cook och forskare från Malmö universitet.

Vi uppmuntrar publiken att vara aktiv under mötet. Ställ gärna frågor till talarna. Det kommer vara möjligt att ställa frågor både skriftligt och muntligt.

Observera att mötet enbart är digitalt och att det hålls på engelska.

Webbinariet anordnas inom ramen för SNS forskningsprojekt Brottslighet och samhälle.

Medverkande

Philip J. Cook, ITT/Terry Sanford Professor Emeritus of Public Policy Studies och Professor Emeritus of Economics, Duke University i Durham, USA. 2020 års vinnare av Stockholmspriset i kriminologi och medförfattare till böckerna ”Gun Violence: The Real Costs” och ”The Gun Debate: What Everyone Needs to Know”.

Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet. Han forskar om brottslighetens geografi, gängvåld och utsatta områden med inriktning på anlagda bränder, skjutningar och gatuvåld.

Mia-Maria Magnusson, doktor i kriminologi, forskare vid Malmö universitet och polis. I sin avhandling kartlade hon Stockholms öppna drogscener och skapade en modell som kan användas för att bedöma sannolikheten för framtida skjutningar på dessa platser. Mia-Maria är även yrkesverksam polis med lång erfarenhet av narkotikabrottslighet.

Samtalet modereras av Willy Silberstein, tidigare journalist på Ekot, Sveriges Radio.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, forskare, press och särskilt inbjudna.

Anmäl dig via anmälningsknappen.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Välkommen!