Varje år anordnar Studieförbundet Näringsliv och Samhälle en rekryteringsdag för doktorander i nationalekonomi. Vi har pratat med några av arbetsgivarna och doktoranderna som deltog för att ta del av deras upplevelser.

Arbetsgivare

Johannes Hagen, docent i nationalekonomi vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping

Johannes-HagenSkulle du rekommendera andra arbetsgivare att delta på SNS Job Market i framtiden?

– Jag tycker SNS Job Market spelar en viktig matchningsfunktion för svenska lärosäten, framför allt för mindre universitet och högskolor. Men det är också en viktig funktion för att doktorander, eller nyblivna forskare, ska hitta rätt arbetsgivare.

Mattias Bokenblom, senior analytiker på Kommuninvest

Skulle du rekommendera andra arbetsgivare att delta på SNS Job Market i framtiden?

– Jag är här för att sätta Kommuninvest på kartan hos duktiga analytiker som snart är klara med sina doktorandutbildningar. Vill man som organisation visa upp sig för människor med hög kvantitativ kompetens så [ska man absolut delta på SNS Job Market] – det är därför vi är här. Vi kommer komma tillbaka nästa år!

Maria Cheung och Constanza Vera-Larrucea, utredningssekreterare på Delegationen för migrationsstudier

Constanza Vera Larrucea, Maria CheungVilket är ert intryck av SNS Job Market?

Vi är inte ute efter att anställa utan letar efter forskare som kan skriva en policybrief eller en rapport åt oss. Det är några spännande ämnen som doktoranderna presenterar under SNS Job Market och som går att koppla till vårt mandat.

Skulle ni rekommendera andra arbetsgivare att delta på SNS Job Market i framtiden?

Det är ett superbra sätt att kunna hitta kompetenta forskare. Att se doktoranderna presentera sin forskning ger ett bättre intryck än om man sitter framför någon på en arbetsintervju. Man kan få inblick i deras personligheter och deras förmåga att kommunicera sin forskning.

Doktorander

Polina Karpatsky, Swedish University of Agricultural Science

What’s your impression of SNS Job Market?

– I think it is a very good opportunity for PhD students to meet other PhD students and employers, and also to learn more about the job market and employers in Sweden and positions that are available. SNS gives a very good overview of the job market.

After the pandemic we now also know how important it is to meet other people and I think it’s fantastic that you can meet PhD students from other universities and talk to employers that you are interested in without feeling awkward.

Edvin Hertegård, Uppsala universitet

Vad är ditt intryck av SNS Job Market?

– Jättebra! Informellt skulle jag säga. Man gillar ju verkligen att det är centraliserat, att man får chans att träffa många, nätverka och träffa arbetsgivare som man kanske inte hade sett eller träffat om man sitter i Uppsala eller andra delar av Sverige. Så tummen upp för det!

Och jätteskönt att man i någon mån kan göra alla intervjuer med arbetsgivare vid ett tillfälle. Man känner sig väl förberedd och är i en trygg och fin miljö där man kan göra sitt bästa helt enkelt.

Skulle du rekommendera SNS Job Market?

– Absolut! Startpunkten är ju att det är en chans att träffa folk. Sen är man ju här av en specifik anledning. Det finns attraktiva arbetsgivare och man vill hamna hos någon av dem. Så det finns två delar; både det indirekta att träffa folk och mer direkt att det är en jättechans att skapa ett nätverk och förhoppningsvis till slut få någon slags tjänst.

Sofia Hernäs, Uppsala universitet

Vad är ditt intryck av SNS Job Market?

– Så himla fint organiserat och ordnat! Det är mycket folk och många som lyssnar på presentationerna. Kul att arbetsgivare som inte ska intervjua ändå kommer hit för att lyssna på presentationerna.

Skulle du rekommendera SNS Job Market?

– Jag skulle absolut rekommendera SNS Job Market. Det måste man nästan göra om man disputerar i nationalekonomi. Det är ett otroligt bra forum att visa upp sig och lära känna folk och förhoppningsvis bli intervjuad för olika positioner.