Hur skapar vi rätt förutsättningar för tech- och startup-företag i Helsingfors och Stockholm?

Fre 16 februari 2018
Tid och plats

Fredag 16 februari 2018, 09:00–10:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm

Stockholm och Helsingfors är hemvist för en rad framgångsrika techbolag och startup-företag. Men många av företagen säger att de har svårt att rekrytera personer med rätt kompetens på den globala talangmarknaden. Vilka investeringar behövs för att skapa konkurrenskraftiga städer?

SNS och Hanaholmen hälsar dig välkommen till ett samtal med Helsingfors borgmästare, IVA:s nya vd och Norrsken Foundations finanschef. Samtalet kommer att handla om de utmaningar och möjligheter Stockholm och Helsingfors står inför som nav i den svenska och finländska ekonomin. Vad efterfrågar entreprenörerna och deras anställda? Hur jobbar städerna med att skapa en gynnsam tillväxtmiljö? Kan de lära något av varandra?

Enligt borgmästare Jan Vapaavuori är Helsingfors mål att vara bland Europas mest fascinerande lokaliseringsplatser för nyskapande uppstartsverksamhet och ett kunskapskluster för företag och individer som vill göra världen till en bättre plats.

Tuula Teeri är vd för Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, och tidigare rektor för och professor vid Aalto-universitetet, vars entreprenörcommunity startade Slush, en konferens i Helsingfors som varje år samlar 20 000 teknikentreprenörer och investerare från hela världen.

Frida Siwe är CFO på Norrsken Foundation. Stiftelsen grundades 2016 av Klarna-entreprenören Niklas Adalberth för att finansiera techbolag som har ett samhällsförbättrande syfte. I dag sitter över 300 startup-företag i Norrskens lokaler i centrala Stockholm.

Andreas Hatzigeorgiou är chefekonom på Stockholms handelskammare, en näringslivsorganisation som företräder företag i huvudstadsregionen som skapar opinion, väcker debatt och påverkar beslutsfattare i frågor om Stockholms konkurrenskraft och tillväxt.

Seminariet anordnas i samarbete med Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland, som arbetar för att utveckla samarbetet mellan länderna inom alla samhällsområden.

Medverkande

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms handelskammare
Frida Siwe, CFO på Norrsken Foundation
Tuula Teeri, vd på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, tidigare rektor och professor på Aalto-universitetet
Jan Vapaavuori, borgmästare i Helsingfors, tidigare riksdagsledamot för Samlingspartiet och finsk bostadsminister och näringsminister

Samtalet leds av Helena Stålnert, kommunikationsrådgivare, tidigare kommunikationsdirektör i SSAB och Saab och redaktionschef för SVT Aktuellt.

Anmälan och pris

Mötet är öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna och press. Avgiften är 295 kronor. Moms tillkommer och avgiften faktureras. Antalet platser är begränsat. Anmälan sker via formuläret nedan. Vid avanmälan efter den 14 februari eller vid utebliven ankomst debiteras 295 kronor.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap.

Varmt välkommen!