Politisk polarisering i USA och Sverige

Tor 25 oktober 2018

Nolan McCarty är en av världens främsta forskare inom politisk polarisering. I slutet av oktober kommer han till SNS för att tillsammans med historieprofessorn Lars Trägårdh tala om polariseringen i USA och Sverige.

Polarisering – skärpning av politiska motsättningar – har ökat i både USA och Sverige under de senaste åren. Vad ökningen beror på undersöker Nolan McCarty i sin uppmärksammade bok ”Polarized America. The Dance of Ideology and Unequal Riches”, där han studerar förhållandet mellan polarisering, inkomstskillnader och invandring.

Lars Trägårdh ger ett svenskt perspektiv och diskuterar om det är samma typ av polarisering vi ser i Sverige och USA. Vad finns det för likheter och skillnader mellan länderna? Hur ser utvecklingen ut i USA? Och vad tror vi om framtiden i Sverige?

Seminariet äger rum inom ramen för SNS Seminarieserie demokrati, som erhållit finansiellt stöd från Riksbankens Jubileumsfond, Vetenskapsrådet och Bonnier Holding.

Medverkande

Nolan McCarty, Susan Dod Brown Professor of Politics and Public Affairs vid Woodrow Wilson School, Princeton University.
Lars Trägårdh, professor i historia vid Ersta Sköndal Bräcke högskola. Lars leder ett forskningsprogram om den sociala tillitens villkor och historiska rötter i Sverige. Han forskar också om det svenska samhällskontraktet och den svenska nationella identiteten i en tid av ökad migration och mångfald.

Seminariet hålls på engelska och leds av journalisten Åsa Julin.

Anmälan och pris

Seminariet är kostnadsfritt och öppet för SNS medlemmar*, särskilt inbjudna och press. Vid avanmälan efter den 23 oktober eller vid utebliven ankomst debiteras 295 kr.

*Lista över SNS medlemmar/Information om medlemskap

Varmt välkommen!