Garpar, gipskatter och svartskallar. Invandrarna som byggde Sverige

Anders Johnson

Publikation 2010.11.09

Garpar, gipskatter och svartskallar är tre skällsord som använts om dem som kommit hit från andra länder. Men invandrare har - under alla epoker sedan medeltiden, i alla delar av landet och inom alla samhällsområden - haft stor betydelse för Sveriges utveckling.

Läs om handelsmän från tyska Hansan, smeder från Vallonien, brittiska ingenjörer och många andra invandrare som gjort viktiga insatser i Sverige. Här porträtteras framför allt företagare,
uppfinnare, experter och yrkesarbetare, men även intressanta personer från andra yrkesgrupper som konstnärer och forskare. Denna bok spänner över flera århundraden och berättar om såväl medeltidens katedralbyggare som dagens entreprenörer.

Vi möter också många välkända svenska företag som byggts upp av invandrare, till exempel Bonniers och Gleerups, Cloetta och Marabou, Expressen och Göteborgs-Posten, Felix och Findus, Höganäs och Perstorp samt Handelsbanken och Sparbanken.

Garpar, gipskatter och svartskallar är en rikt illustrerad bok som lyfter fram och levandegör en många gånger försummad och underskattad del av Sveriges historia.

Anders Johnson intervjuas i SR International den 11 november, Lyssna här

 

Recensioner

”Garpar, gipskatter och svart­skallar är en lättläst och översiktlig bok – kul att bläddra och läsa i här och där. Den är full av bilder, intressanta faktarutor, korta personporträtt och konkret information. En värdefull sammanfattning av hur det vi brukar kalla ”svenskt” har formats genom invandring och kulturmöten.”
Henrik Höjer, Forskning & Framsteg

”Den rikt illustrerade boken är mycket intressant. En bra julklappsbok till alla som är intresserade av näringslivshistoria.”
ABC-Åkarna, nr 4

Dalarnas Tidningar 2010-11-16

”… en utsökt formgiven bok som är lika faktaspäckad som lättillgänglig. Den borde kunna bli ett utmärkt komplement i skolundervisningen.”
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

Ledarsidan, Svenska Dagbladet 2010-11-14

”Anders Johnson framhåller att invandrare har haft en mycket större betydelse för Sveriges utveckling än vad de flesta tror. Och han visar det på ett ingående, spännande, pedagogiskt och lättläst sätt i sin nya bok. En bok som borde vara ett standardverk i varje gymnasium i landet.”
Anders Eklund, Ljusnan

”Boken borde vara obligatorisk läsning för den som inte kan vår historia. Sverigedemokrater till exempel.”
Ledare, Helsingborgs Dagblad

Borås tidning 2010-11-08

”När Sverigedemokraterna klär sig i knätofs och talar om det svenska kulturarvet känns det bra att kunna lägga en bok på kaffebordet som vidgar vyerna.”
Eva-Lena Ahlqvist, Dagens Industri

Nerikes Allehanda 2011-11-09

”Boken är verkligen intressant, och borde vara ett standardverk i varje gymnasieskola i landet.”
Seved Johansson, Östersunds-Posten