Vad säger flyttlassen från Danmark till Sverige om migrationspolitiken?

Seminarium Tis 16 augusti 2022
Tid och plats

Tisdag 16 augusti 2022, 11:00–12:15
SNS, Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Lunch serveras efteråt.

År 2002 införde Danmark striktare regler för familjeåterförening. Den danska reformen sades ge upphov till fenomenet kärleksflyktingar, det vill säga att danskar flyttade till Sverige för att utnyttja våra mer generösa migrationsregler så att de kunde återförenas med en utländsk partner.

Forskarna Cristina Bratu, Till Nikolka och Matz Dahlberg har i en ny SNS-rapport analyserat om, och i sådana fall hur, de skärpta danska reglerna påverkade invandringen till Sverige. Vilka lärdomar kan dras från detta exempel? Vad säger det om hur länder bör utforma sin migrationspolitik? Kan migrationslagarna harmoniseras inom EU eller riskeras ett ”race-to-the bottom”, där samtliga länder försöker göra sig mindre attraktiva att invandra till för att inte ta ett för stort ansvar?

Välkommen till ett samtal med forskare och representanter från Migrationsverket och politiken om spridningseffekter av migrationspolitik.

Mötet hålls på engelska.

Medverkande

Carl Bexelius, rättschef, Migrationsverket

Cristina Bratu, forskare i nationalekonomi vid Aalto-universitet och rapportförfattare till SNS Analys nr 86: Spridningseffekter av striktare invandringspolitik (deltar digitalt)

Matz Dahlberg, professor i nationalekonomi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet och rapportförfattare

Rikard Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna och tidigare ledamot i Migrationskommittén

Maria Malmer Stenergard, riksdagsledamot och migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna

Till Nikolka, forskare i nationalekonomi vid Tyska ungdomsinstitutet och rapportförfattare

Cecilia Wikström, f.d. riksdagsledamot och EU-parlamentariker för Liberalerna, stiftelsedirektör Beijerstiftelsen och Anders Walls stiftelser

Samtalet leds av Angelica Dahl, projektledare på SNS.

Anmälan och pris

Mötet är kostnadsfritt och öppet för alla.

Du kan välja att delta digitalt eller på plats i SNS lokaler på Jakobsbergsgatan 18, Stockholm. Anmäl dig via någon av anmälningsknapparna.

För deltagare på plats serveras lunch efter seminariet kl. 12:15.

Vid avanmälan efter 15 augusti eller vid utebliven ankomst debiteras 395 kr ex. moms. Detta gäller även när seminariet är kostnadsfritt.

Välkommen att delta!